Klimatvisioner

En betydande majoritet förefaller dock vara eniga om att förändringar måste ske. Med en öppenhet mot olikheter och mångfald så borde vi gemensamt öppna upp möjligheter för samtliga sju handlingsalternativ.

Klimatvisioner

I samband med klimatriksdagen 2022 genomfördes en undersökning av inkomna motioner som innehöll utvecklade framtidsvisioner och åtgärdsförslag. Sju över­gripande typer av framtidsvisioner identifierades i materialet. Visionerna uttömmer inte alla idéer om framtiden som framförts vare sig på Klimatriksdagen eller i klimatrörelsen som helhet men bedömdes täcka in centrala idéer som är olika starka inom olika delar av klimatrörelsen. De sju visionerna förenklades sedan till sju delfrågor av en övergripande fråga och ställdes till ett representativt urval av den svenska befolkningen (i den nationella SOM­-undersökningen 2023).

Hur definierades klimatvisionerna

I undersökningen fanns följande fråga ”Enligt klimatforskningen är det nödvändigt att minska koldioxidutsläppen om vi vill stoppa de värsta effekterna av klimatförändringarna. Enligt din mening, hur önskvärda är följande framtidsvisioner för att minska koldioxidutsläppen?”

  • ”Människor arbetar mindre, har råd med färre saker och har mer tid för gemensamma aktiviteter och personlig utveckling.” (Nerväxt)
  • ”Levnadsstandarden fortsätter höjas genom att den fossilfria energiproduktionen har byggts ut och helt har ersatt fossila bränslen.” (Ekomodernism/teknikoptimism)
  • ”Världens ekonomiska resurser har omfördelats så att allas grundläggande behov tillgodoses på ett hållbart sätt.” (Global omfördelning av resurser)
  • ”Majoriteten av befolkningen bor på landsbygden och producerar själva den mat och energi de behöver.” (Lokal självhushållning)
  • ”Alla beslut som fattas av riksdag och regering följer riktlinjer framtagna av klimatexperter.” (Klimatteknokrati)
  • ”Diskussioner och beslut om viktiga samhällsfrågor organiseras på ett nytt sätt som stärker medborgarnas inflytande jämfört med i dag.” (Deltagardemokrati)
  • ”Samhället erkänner inte bara människors utan även djurs och ekosystems rättigheter, vilket sätter tydliga gränser för användningen av naturresurser.” (Rättigheter för djur och ekosystem)

Det är specifika frågor och människor grupperas, men den riktigt intressanta aspekten - känner jag - är att se i vilken utsträckning de tillsammans kan fogas samman mot en gemensam framtid. Vi är alla olika, motiveras av olika saker och har uppenbarligen olika syn på vad som kan leda oss framåt.

Läs mer